2013. november 8., péntek

A levegő

Népi megfigyelés és bölcsesség.

Megfigyeltem, hogy ha levegőre viszem a Flocit, akkor egy, vagy több bizonyos generáció tagjai bólogatnak és helyeselnek, majd elhangzik a "levegő majd jól megszívja és jót alszik tőle" mondat. Amit én semlegesen fogadok, Balázs viszont kijelentette, hogy ő ebben nem hisz.
Hogy van e összefüggés, fogalmam sincs. Én az emlékeimből élek és a tényeket értelmezem. 
Emlékeim szerint imádtam a jó levegőn lenni. Igenis van különbség levegő és levegő között. Egy levegőn játszó gyerek máshogy fárad el, mint a "szobababa". 
Ha esik az eső, akkor nyilván nem megyünk ki megázni és sárban hemperegni, Floci viszont délután akkor is elalszik.
Most jön a megfigyelés: Levegőn, játszótéren, babakocsiban ülve vagy mellette sétálva  sokkal több élmény, hatás éri, mint a falak között. Hangosan felkacag a hinta láttán, benne ülve rámutat az épp elszáguldó villamosra, felkapja a fejét, ha futó alakot, vagy sétáló kutyust lát. Ilyet a szobában ülve vagy a konyhában a lábosok zörgetése közben nem lát. Kell neki a séta, ugyan úgy, mint a fedők összeütése, mert egyik a másik nélkül nem alkot kerek egészet.
Ha pedig a visongással és nevetéssel tarkított hintázás után, a hazaút utolsó 50 méterén úgy elalszik, hogy nem ébred fel, mikor kitépőzárazom a cipőjét, leveszem a kabátját, kinti nadrágját és beteszem az ágyába, ahol alszik 2,5 órát, akkor azt gondolom jól telt a délelőttje és élményekkel gazdagodott.
..és ez az elalvás azért csak más, mint a 4 óra benti játék utáni, "na itt az ideje, hogy aludj egyet Flóra" típusú.

Hogy  megszívja e a levegő? Kinek van igaza? 
Nem tudom és nem is foglalkoztat. 
Flóra szeret kint lenni, érdekli a környezete, a növények, kavicsok, fák és a kacsák, mert ma azt is láttunk a patakban. Ez számít.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése